JAK UZYSKAĆ POMOC – PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020 PODPROGRAM 2019

Od 26 listopada 2020 r. obowiązują następujące zmiany w zakresie podwyższenia kryterium dochodowego Programu Operacyjnego  Pomoc Żywnościowa 2014-2020.

Osoby znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej oraz osiągające dochody nie przekraczające 220% kryterium dochodowego ustawy o pomocy społecznej, tj. 1 542,20 zł w przypadku osoby samotnie gospodarującej oraz 1 161,60 zł w przypadku osoby w rodzinie, mają możliwość skorzystania z pomocy żywnościowej w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 (PO PŻ) – Podprogram 2019.

Głównym celem programu jest udzielenie wsparcia osobom potrzebującym poprzez cykliczne przekazywanie paczek żywnościowych oraz umożliwienie udziału  w warsztatach kulinarno – żywieniowych oraz edukacyjnych dotyczących wzmocnienia samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego.

Warunkiem skorzystania z pomocy żywnościowej w ramach Podprogramu 2019 jest otrzymanie skierowania z Ośrodka Pomocy Społecznej, które wydawane jest na podstawie oświadczenia o dochodach z miesiąca poprzedzającego złożenie wniosku.

W okresie realizacji Podprogramu 2019 zaplanowano wydawanie następujących produktów żywnościowych: artykuły warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki, powidła śliwkowe, sok jabłkowy), artykuły skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż, kasza gryczana, herbatniki maślane), artykuły mleczne (mleko UHT, ser), artykuły mięsne i rybne (szynka drobiowa,  pasztet wieprzowy, filet z makreli), cukier biały, tłuszcze – olej rzepakowy, dania główne (gołąbki w sosie pomidorowym).

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 (PO PŻ) jest współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym (FEAD).